www.omszmentok.hupont.hu

Ki és mikor hívhat mentőt? Mentés szükségessége esetén bár ki - állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül - hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén..104

WWW.OMSZMENTOK.HUPONT.hu

A klinikai és biológiai halál fogalma

Az alapvető életműködések:

A keringés

Élettani helyzetben egy felnőtt ember szíve percen¬ként 60-80, a gyermeké 100-120 esetben húzódik össze és juttatja a vért a sejtekhez.

A légzés

Élettani helyzetben egy felnőtt ember 14-16, a gyermek 20-25 esetben vesz levegőt percenként.

Agyműködés

Az alapvető életműködések közé tartozik a megfelelő szintű agyműködés is.

Mi a halál, mikor és miért tud beavatkozni?

A halál a légzés és keringés megszűnésével egy időben kezdődik el. Nem egy pillanatnyi történés, hanem folyamat. Van egy kitüntetett szakasza, ahol az esetek egy bizonyos részében eredményesen tud beavatkozni. Megfelelő technikával képes megállítani, és visszafordítani a folyamatot.

Klinikai halál

Az egyszerű vizsgálati eszközökkel - megfigyelés, tapintás - megállapított légzés és keringéshiány esetén, ha a biológiai halál jeleit nem észleljük, a beteget klinikai halottnak tekintjük. A zajlás ismeretében, biológiailag megalapozott esély van a folyamat lassítására és visszafordítására. Ahogy megszűnik a szervezet oxigén-utánpótlása, a sejtek az erekben maradt tartalékot kezdik el használni. Az agysejtek gyors anyagcseréjük miatt ezt hamarosan felélik és elpusztulnak. Ez időben is meghatározható, kb. 3-5 perc. Azonban nem lehet minden esetben konkrét beavatkozási időnek tekinteni. A maradandó károsodások kialakulásának gyorsasága függ az életkortól, a test aktuális állapotától, a hőmérséklettől. Ebből is látszik, hogy a beteg sorsa annak a kezében van, aki a helyszínen felismeri és felvállalja a klinikai halál diagnózisának felállítását és elkezdi az újraélesztés folyamatát.

A klinikai halál, fenyegető közelségére utaló jeleket összességében értékelje:
 • a légzés kifejezett romlása vagy jellegének megváltozása, fuldoklás;
 • a bőrszín hirtelen megváltozása: sápadtság/szederjesség;
 • kifejezett verejtékezés megjelenése;
 • a bőr hirtelen hűvössé válása;
 • a pulzus gyengévé válása;
 • nagy (erős) mellkasi fájdalom;
 • hirtelen halálfélelem, megsemmisülés érzése, gyengeségérzés görcsroham;


Biológiai halál

Az alapvető életműködések hiányoznak, és nincs megalapozott remény a folyamat visszafordítására. A biológiai halál egyértelmű jelei:

 • élettel összeegyeztethetetlen sérülés. Pl. hiányzik a fej, vagy oly mértékben sérült, hogy láthatóan durva agysérülés is van. Ha a törzs darabokban van. Figyelem! A végtagok elvesztése nem ebbe a kategóriába tartozik!
 • élettel összeegyeztethetetlen állapot: a test bomlásnak indult.
 • bizonyossági haláljelnek kell tekinteni a hullamerevséget, hullafoltot.


Klinikai vagy biológiai halál?

A döntés a helyszínen lévő észlelő kezében van. Nehéz meghozni ilyen rövid idő alatt, de megéri. Ebből a helyzetből csak győztesként kerülhet ki. Ha egy kicsi esélyt is lát, kezdje meg az újraélesztést és a protokoll szerint folyamatosan végezze addig, amíg át nem veszik, vagy amíg nem tapasztalja az életműködés helyreállását. Vagy a sikert könyvelheti el, vagy ha nem, a lehetőséget megadta az élet visszaállítására.

Az újraélesztés

A légzés és keringés eszköz nélküli pótlása mellett a klinikai halálhoz vezető állapotok felismerése is beletartozik. Az alapszintű eszköz nélküli újraélesztés lépései:

Kapcsolatfelvétel

Ha eszméletlennek tűnő állapotban talál valakit, próbáljon vele kontaktust teremteni. Rázza meg a vállát, szóljon rá erősen. Lehetőleg ne pofozza, mert ha csak ájult, vagy alszik, akkor ébredéskor támadhat. Ha nem reagál, fordítsa óvatosan a hátára és tegye szabaddá a mellkasát

A légutak megtekintése

Oldalról nyomja össze a pofazacskót és nézzen bele a beteg szájába. A látható idegentesteket emelje ki egy ujjára tekert textil segítségével. Ez lehet akár a saját, vagy a beteg ruházata is. Ha nagymennyiségű folyadékot talál a szájában, akkor a fejet fordítsa oldalra. A pofazacskóba folyt nyál, hányadék, vér könnyebben kitörölhető. Figyelem, csak a látható akadályt szabad eltávolítani! Mélyen a garatba nyúlni tilos, mert az idegen anyagot esetleg mélyebbre tolhatja!

Segítség kérése

Ha többen vannak jelen, egyikük kövesse az algoritmust, míg a másik segítségért menjen! Ha egyedül van, el kell döntenie, hogy azonnal beavatkozik-e, vagy előbb segítséget kér. Ha az ok baleset vagy vízbefulladás, iII. csecsemő vagy kisgyermek a sérült, akkor végezzen egy percig BLS-t és utána menjen segítségért. Ha a beteg felnőtt és az ok nem az előbb említett, akkor szívbetegségnek kell feltételezni, így a légzésmegállás diagnosztizálása után azonnal hívjon segítséget! Ha a telefon egy-két percen belül elérhető, azonnal telefonáljon, ha több időt vesz igénybe, az újraélesztés megkezdésével adhat esélyt a betegnek.

A légzés vizsgálata

Ha már kitisztította a beteg száj - garatüregét, szegje hátra a fejét, amilyen mértékben csak lehet. Húzza fel az állát. Így a nyelv is kikerül a légutakból és teljesen szabaddá válhat a légzés. Hajoljon a beteg fejéhez, így három érzékszervével meggyőződhet a légzés meglétéről vagy hiányáról.

 • Láthatja a has-mellkas mozgását. Nőknél általában a mellkas, férfiaknál a has mozgása dominál.
 • Hallhatja a kiáramló levegő hangját.
 • Arcával érezheti a kiáramló levegőt

Ha a fenti három érzékszervből az egyikkel érzékeli, és azt 10 másodpercig vizsgálva legalább két alkalommal észleli, kimondhatja, hogy a spontán légzés kielégítő. Ez esetben nem kell újraélesztenie.

Ha nem talál spontán légzést, akkor lélegeztetésre van szükség. Saját légvételének erejével legalább 600-1000 ml-nyi levegőt kell az orron keresztül a rekeszizom segítségével befújni. A kifújt levegőben még 16% oxigén van, tehát elegendő a pótláshoz. Akkor hatásos, ha a mellkas megemelkedik. Rutinszerűen szájból orrba lélegeztetünk, mert így könnyebb a megfelelő tömítettséget elérni (ajkaival zárja körbe a beteg orrát). Ha az orrba történő lélegeztetés akadályozott, szájba is fújhat, de itt nehezebb a megfelelő tömítettség elérése és a szájüregben lévő levegő turbulenciája miatt előfordul, hogy a befújt levegő nemcsak a légutakba kerül, hanem a nyelőcsövön keresztül a gyomorba is. Minden befúvás után a légzésvizsgálatnál leírt módon ellenőrizze, hogy valóban hatásos volt-e.

Két hatásos befúvás után vizsgálja meg a keringés meglétét. Mint a klinikai és biológiai halál leírásakor láthatta, megfelelő agyi keringésre van szükség. A nyaki ütőér vizsgálata a legbiztosabb módszer. A perifériás pulzus vizsgálata nem elégséges! Tájékozódásként tapintsa ki az ádámcsutkát majd a II., III. és IV. ujját egy szintbe hozva keresse meg az ádámcsutka és a fejbiccentő izom közötti árokban lévő nyaki ütőeret. Meglévő keringés mellett jól tapinthatja a lüktetését. Figyelje a beteget! Ha egyéb mozgást, esetleg védekezést észlel az is a meglévő keringést bizonyítja. Ha a nyaki ütőér lüktetése egyik oldalon sem tapintható és nincs egyéb keringésre, életre utaló jel 10 másodperc után kimondhatja a keringés hiányát.

A szívműködés újraindításához pontosan mérje ki a mellkas összenyomásának helyét. A beteg lába felé eső kezének mutató ujjával tapintsa végig a bordaívet és keresse a szegycsont és a bordák talál¬kozását. A másik kezének mutató és középső ujjával mérje ki a szegycsonton (a beteg fejének irányában) a két harántujjnyi távolságot. A bordaívet tapintó kezét emelje el és annak kéztői részét, helyezze a szegycsonton nyugvó két ujja mellé, úgy hogy a kinyújtott ujjak a beteg feje felé mutassanak. Ezután a két harántujjnyi távolságot kimérő kezével kulcsolja át a csuklóját. Így biztosan a szegycsont testére gyakorol nyomást és kiküszöböli annak sérülését.

Feszes, nyújtott könyökkel a felsőtest súlyának kihasználásával, a tenyérpárnákkal gyakoroljon nyomást a mellkasra. A mellkast legalább 4-5 cm-re nyomja le. A lenyomás és felengedés 1: 1 arányú legyen és ne lökésszerű. (Próbálja ki egy ágyon vagy asztalon, esetleg a földre terített matracon is.) Ezzel a mellüregben lévő szervek mozgásba kerülnek, és a szívből kipréselt vér eljut a nagyerekbe. Szükséges, hogy a beteg kemény alapon feküdjön. Ha ágyon találja, helyezze a földre. Komplex újraélesztés esetén a befúvás és mellkas összenyomás aránya 2:15.

Percenként legalább 10 befúvást és 75 mellkas összenyomást végezzen. folyamatosan addig, amíg a szaksegítség meg nem érkezik, vagy nem észleli az életműködések visszatértét. A befúvás idején tilos mellkas összenyomást végezni, mert növeljük a gyomorfelfúvódás kockázatát. Legalább percenként ellenőrizze a keringést!

Ha jelenlétében történik a keringésmegállás, azonnal vizsgálja a keringés meglétét a már leírt módon. Ha nem talál, mérje ki a mellkas összenyomás helyét, és egyszer üssön ököllel erőteljesen a szegycsontra. Felnőttek esetén a hirtelen halál gyakran szívritmuszavar miatt alakul ki, ezért ha a defibrillátor nem áll azonnal rendelkezésre, hatásos lehet. A mellkasi ökölcsapás után újra ellenőrizze a keringés meglétét. Ha nem tért vissza kövesse, a BLS algoritmus lépéseit. Ha többen vannak a helyszínen és ismerik az újraélesztés technikáját, végezzék ketten. Egymással szembe helyezkedjenek el a beteg két oldalán és kövessék a BLS algoritmusát.

Az újraélesztés kimenetelének megítélése


Hatás: fizikai következmény, a befúvás során a mellkas megemelkedik, a mellkas összenyomás alkalmával éreznie kell a nyaki ütőéren a lüktetést. (Ha egyedül végzi a folyamatot, ezt nem tudja ellenőrizni).

Eredmény: biológiai jel, ha a sápadt, vagy szederjes színű bőr rózsaszínné válik, a kezdetben tág pupillák szűkülni kezdenek.

Siker : ha legalább a spontán keringés visszatér, ezt percenként ill. 10-12 befúvás után ellenőrizni kell a nyaki ütőér tapintásával. Ha a légzés hiányzik, azt továbbra is pótolni kell! Az igazi siker az, ha hamarosan visszatérnek az alapvető életműködések, és az eszmélet is. Ilyenkor nagyon jó prognózisú az újraélesztés, mert csak rövid ideig volt az agy oxigénhiányos állapotban.

Jó prognózist jelent:

 • ha külső fizikai ok miatt következett be a klinikai halál (áramütés, vízbefulladás);
 • ha 3 percen belül elkezdi az újraélesztést;
 • ha az újraélesztés közben eredményességet észlel;
 • ha rövid idő alatt sikeres lett;
 • ha mielőbb visszatér az eszmélet.


Hibák és szövődmények:

 • sok időt veszít a vizsgálatnál, a döntés meghozatalánál;
 • felületesen vizsgál, így elmarad a szükséges újraélesztés vagy a meglévő életműködéseket akarja pótolni, ami sérülések kockázatát rejti illetve szívmegállást, szívritmuszavart eredményezhet;
 • nem biztosítja a légutak átjárhatóságát, így a levegő a gyomorba kerül és nem tud kellő légzési effektust biztosítani;
 • egy időben történik a mellkas összenyomás és a befúvás, így levegő kerül a gyomorba;
 • nem fekteti kemény alapra a sérültet, így elégtelen lesz a mellkas összenyomás ereje;


Az újraélesztés során előforduló hibákat és azok következményeit foglalja össze az alábbi táblázat:

Hiba 
Következmény 
 Elmulasztja a segítség kérését! Az újraélesztés kimenetele eleve kérdésessé válik
 Sok időt veszít a vizsgálatnál a döntés meghozásánál! A sikertelenség fenyeget, visszafor díthatatlan elváltozások alakulnak ki.
 Felületesen vizsgál! Így elmarad a szükséges újraélesztés. Vagy a meglévő életműködéseket akarja pótolni, ami sérülések koc kázatát rejti ill. szívmegállást, szívrit muszavart eredményezhet
 Nem biztosítja a légutak átjárhatóságát! A garatban maradt idegen anyag a lég utakba juthat, így azt elzárja. Vagy a be fújt levegő a gyomorba kerül, és nem tud kellő légzési effektust biztosítani.
 Nem helyezi a beteget kemény alapra! Hatástalan lesz a mellkas össze nyomás.
 Durván végezi a mellkas összenyomást! Bordatörést okozhat, ami csökkenti a keringési effektust. Végzetes szív vagy tüdősérülést eredményezhet. 
 A mellkas összenyomásakor befúvást végez! Levegő kerülhet a gyomorba, ami a mellkas összenyomások hatására a tartalommal együtt a garatba, majd a légutakba juthat. Hatástalan lélegeztetés.
 Nem vizsgálja a keringés visszatérését    
Sérülések kockázatát rejti ill. szívmegállást szívritmuszavart ered  ményezhet.
 Ha 10 másodpercen túl megszakítja az újraélesztés folyamatát! 
Sikertelenség fenyeget.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 64
Tegnapi: 106
Heti: 831
Havi: 2 218
Össz.: 384 155

Látogatottság növelés
Oldal: A klinikai és biológiai halál fogalma
www.omszmentok.hupont.hu - © 2008 - 2018 - omszmentok.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: klinikai halál - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »